SON DAKİKA
Çerçi'den 24 Kasım Öğretmenler Günü…
Dermanbaba’nın sosyal medyadaki çağrısına cevap…
Yeniden Refah Partisi Diyarbakır İl…
Diyarbakır Yazarlar ve Şairler Derneği’nden…
Uzmanından kulak temizliği uyarısıPek çoğumuz özellikle yıkandıktan sonra kulaklarını çeşitli yöntemlerle temizlemeye çalışıyor. Oysa kulak temizlemek için uygulanan bu yöntemler kulak için yarar sağlamaktan çok zarar veriyor. Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde görevli hemşir Fuat Tektaş kulak kiri ve temizleme yöntemlerinin zararları hakkındaki en önemli soruları yanıtladı!
Halk dilinde kulak temizleme, tıp dilinde ise buşon temizle olarak geçen kulak temizleme olayının görev yaptığı Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğan müdahale odasında günde yaklaşık 25-30 hastanın buşonunun temizlendiğini belirten hemşir Fuat Tektaş “Kulaklarınızı hiç bir zaman kendiniz temizlememelisiniz. Uzmanından bilgi alınmalıdır” dedi.
Görevli oldukları KBB müdahale odasında en çok yaptıkları müdahaleler arasında kulak temizliğinin yer aldığını da belirten Tektaş “KBB müdahale odasında en çok yaptığımız işlemlerden biri de buşon temizleme halk dilinde kulak kiri anlamına gelmektedir. Kulak kiri dış kulak yolunda birikir. Dış kulakta bulanan kulak salgısı faydalıdır ve kulağa giren toz kum gibi küçük maddeleri tutup dışarı atılmasını sağlar. Ama bazen dışarı atılmayabilir ve bu durumda buşon dediğimiz kulak kiri meydana gelir. Buşonlar kulakta dolgunluk, ağrı, kaşıntı, çınlama ve geçici işitme kaybı yapabilmektedir. Bu durum hasta için sıkıntı yaratmaktadır ve buşonun temizlenmesi gerekmektedir. Halk arasında kulak kirinin temizlenmesinin kulağın alışacağı ve rutin olarak yaptırmak gerektiği gibi yanlış bi düşünce vardır. Bu düşünce doğru değildir. Yani bazı hastaların kulakları zayıfladığı için rutin aralıklarla kulak kiri oluşabilmektedir. Buşonu tespit ettikten sonra buşonun sertliğine göre buşon küreti yada aspiratör denilen cihazla buşon kulak yolundan cıkartılabilmektedir. Kulak kiri çok sert olan hastalara buşon yumuşatıcısı önerildikten bir hafta sonra temizlenmektedir. Hastanın kulak kirini temizledikten sonra hastaya bazı önerilerde bulunmaktayız. Kendisinin asla kulak pamuğu kullanmamasını kulağına yabancı cisimler sokmamasını söyleriz. Kulaktan bir ağrı varsa rahatsızlık varsa mutlak bir doktora gidilmelidir hiçbir ağrı kesici kullanmamalıdırlar ileriye dönük rahatsızlıklar çıkabilir” diye konuştu. HABER.YILMAZ ACU
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|