SON DAKİKA
ileri'den 25 Kasım Kadına Yönelik…
Akın'dan 24 Kasım Öğretmenler Günü…
Çerçi'den 24 Kasım Öğretmenler Günü…
Dermanbaba’nın sosyal medyadaki çağrısına cevap…
Reflü belirtisinde kalp krizi riskiUzmanlar, reflü belirtisi ile kalp krizi belirtisinin benzerlik gösterdiğini dile getirerek, özellikle ailesinde kriz geçiren bireylerin, bazı belirtileri mide şikayetiyle karıştırarak doktora gitmediğini, bu nedenle hastaya müdahalede geç kalındığını bildirdi.
Kalp krizine yakalanma yaşının gittikçe düştüğü günümüzde, basit şikayetlerin de kriz belirtisi olduğu ortaya çıkmaya devam ediyor. Son olarak her 5 yetişkinden birinde görülen reflü belirtileri ile kalp krizi geçirme belirtilerinin aynı olması konunun önemini ortaya koydu. Uzmanlar, kalp krizi belirtilerinin atipik şekilde de karşılarına çıktığını, özellikle ailesinde kriz geçmişi olan bireylerin bazı belirtileri mide şikayeti ile karıştırdığını, bu nedenle müdahalede geç kalındığını belirtti.
Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Memorial Dicle Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Remzi Beştaş, kalbe bağlı olmayan göğüs ağrısının, kalp hastalığı olmayan bir kişide kalp ağrısına benzer bir ağrının göğüs kemiğinin arkasında hissedilmesi olayı olduğunu söyledi. Bu ağrının kalp ağrısında olduğu gibi, basıcı sıkıştırıcı tarzda bir ağrı ve ağrı yine kalp ağrısında olduğu gibi sol kola, boyun bölgesine ve sırta yayılım gösterebildiğini ifade eden Uzm. Dr. Beştaş, “Bu ağrı hastalarda çeşitli panik ataklarına sebep olabilir. Bu hastalar ağrı sebebi ile genellikle panik bir şekilde acil servislere kalp krizi geçiriyormuş gibi bir hisle başvurur. Kalbe bağlı olmayan göğü ağrısını en önemli nedenleri yemek borusuna ait nedenlerdir. Yemek borusuna ait nedenler arasında da en sık neden reflü dediğimiz mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına bağlı olarak meydana gelen göğüste yanma riski, ağza acı ekşi bir suyun geri gelmesi, sabah ses kısıklığı şikayetlere yol açan reflüdür. Bu reflü kardiyak olmayan göğüs ağrısı hastalarının yaklaşık yüzde 65’inde en temel unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Ona göre yaşam şekli değişiklikleri, çeşitli diyet önerileri reflü hastaları için kişiye önerilmektedir. İki hafta sonrasında reflüye yanıt alınmayan hastalarda ise yemek borusunun diğer hastalıkları ya da bunun dışındaki hastalıkları düşünmemiz gerekmektedir” dedi. "Kalp krizi atipik belirtilerle de ortaya çıkabilir" Memorial Dicle Hastanesi kardiyoloji bölümünden Doç. Dr. Ömer Alyan ise, kalp krizinin ani gelişen bir olay olduğunu söyledi. Genelde öncesinde, bir hafta veya iki üç gün öncesinde bazı belirtilerinin olduğunu aktaran Doç. Dr. Alyan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bazı krizler, neredeyse yarısı kadar daha önce hiçbir belirti olmadan ani oluşuyor. Kalp krizi geçiren hastalarda tipik bir ağrı var. Göğüs bölgesinde geniş bir alanda sıkıştırır tarzda sanki yeterli nefes alamama ve ölüm korkusunu düşündüren ağrılardan biridir. Bu ağrı 10 dakika ve üzerinde sürüyorsa mutlaka hastaların kalp krizini düşünmesi gerekir. Tabi ki her göğüs ağrısı bir kalp krizi değildir, bu birçok hastalıklarla karışabilir. Kış mevsiminde, soğuk havaların artması ile birlikte kalp krizi riskinin arttığını söyleyebiliriz. Kalp krizi ağrısı her zaman tipik olmuyor, çok atipik şekilde de karşımıza çıkabilir. Bazı hastalarda bir hazımsızlık hissi ile terleme ile baş dönmesi şeklinde de karşımıza çıkabiliyor. Özellikle bazı krizlerde mideye çok yakın olduğu için hastaların çoğu bunu mide şikayeti ile karıştırıyorlar. Bunun kalp krizi geçirdiğine ikna etmek de çok zor oluyor. Hastalar diyor ki benim mide şikayetim var ona bağlıdır. Hasta ne kadar hazımsızlık gibi mide şikayeti gibi düşünürse de mutlaka doktora görünmelidir.”
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|