SON DAKİKA
Diyarbakır Tanıtım Günleri 2-5 Ocak’ta…
Erenkara “İyilerden Söz Aldıysanız, Gönlünüzü…
Diyarbakır'ın en büyüğü olacak, 550…
Tanrıverdi:Kayıt dışılık ile mücadele edilme
DİYABET HASTALARINA TİYATRO TERAPİSİDiyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Diyabet Eğitim Hemşiresi olarak görev yapan Yeter Erbil, tiyatro ve güzel sanatlar başta olmak üzere muhtelif sosyal ve kültürel etkinliklerin, diyabet hastalarının tedavisinde büyük faydalar sağladığını belirtti.
Diyabetin tedavisinin uzun soluklu bir iş olduğunu, özen ve ihtimam gerektirdiğini belirten Diyabet Eğitim Hemşiresi Yeter Erbil, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ‘Bugün dünya genelinde 346 milyon, Ülkemizde ise yaklaşık 6. 5 milyon kişinin diyabetli olduğu tespit edilmiştir. Bu rakamın yaklaşık yirmi bini diyabetli çocuk hastalardan oluşmaktadır. Diyabet kronik bir hastalık olup hayat boyu tedavi gerektirir Diyabet daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilinmekle birlikte küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da görülür. Çocuklarda görülen diyabet kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun kalıcı eksikliğine bağlıdır. Bu nedenle diyabetli çocuklar tanı aldıkları günden itibaren, yaşamları boyunca günde 4 kez kan şekerlerini ölçmek ve buna göre insülin enjeksiyonu yapmak zorundadır. Diyabetli çocukların uzun dönemli izleminde ve sağlıklı yaşam sürmelerinde diyabet eğitimi en önemli etkiye sahiptir. Diyabetli çocukların, doktor, Diyabet Eğitim Hemşiresi, diyetisyen ve psikologtan oluşan deneyimli bir ekip tarafından takip edilmesi önemlidir. Son yıllarda bu bölgedeki diyabetli çocukların bakım ve tedavisi konusunda önemli ilerlemeler olmakla birlikte hâlâ kan şekerini dengesini gösteren veriler diğer bölgelere oranla kötüdür. Hem bölgedeki çocukların eğitim ve bakımına katkıda bulunmak hem de bölgedeki yetkililerin dikkatini Tip I diyabetlilerin sorunlarına çekmek ve aynı zamanda tedavi süresi boyunca onlara moral motavisyon sağlamak Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak muhtelif sosyal aktiviteler düzenliyoruz’.
BAŞHEKİM YAĞMUR’UN DESTEĞİ BÜYÜK Hastanemizin bir diğer Diyabet Eğitim Fedile Sarı ile birlikte çeşitli sosyal aktiviteler düzenlemekteyiz. Tabi bu tür sosyal ve kültürel çalışmalar konusunda en büyük destekçimiz hastanemizin Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Yağmur. Bizim görevimiz diyabet hastalarının tedavisi boyunca sürekli yanlarında olmak. Bu amaçla sadece tıbbi anlamda değil, aynı zamanda moral ve motivasyon sağlama açısından bir dizi çalışma yürütüyoruz. Özellikle diyabetli çocukların diyabet yönetimi ve metabolik kontrolün başarısında aile, arkadaş ve okul desteğinin yanısıra, tecrübeli diyabetlilerin deneyimlerinden yararlanmanın da etkili olduğu bilinmektedir. Sosyal destek alan diyabetli adölesanlarda, hem stresle baş etme, hem de kronik hastalıklara adaptasyon zorluğunun daha az olduğu, diyabet yönetimi ve hastalığa uyum sağlamanın arttığı, tedaviye bağlı oluşan güçlüklerle daha kolay baş edildiği saptanmıştır. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyabet Eğitim Hemşireleri olarak İlimiz Devlet Tiyatrosu’nda sergilenen ‘ Bugün git yarın gel’ adlı oyunu, Tip I Diyabetlilerle birlikte izledik. Bu bağlamda bize desteğini esirgemeyen Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Müdürü M.Orkun Gülşen ile Müdür Yardımcısı Gonca Coşkun’a ne kadar teşekkür etsek azdır. Derman Baba Yetiş Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yılmaz Acu da, bu organizasyonun gerçekleşmesinde büyük emek sarfetti. Biz diyabet eğitim hemşireleri, diyabetlilerin diyabetle sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için sosyal hayat içinde birer birey olarak var olmalarını sağlayarak, diğer diyabetlilerle tanışarak akran desteğinden yararlanmalarını temin etmek, diyabetlinin moral ve motivasyonunu yükseltip, daha iyi bir kan şekeri regülasyonu sağlayarak, özgüveni arttırmayı amaçlıyoruz’.
HEPİNİZE TEŞEKKÜRLERSait ALTUK, 13 yıl önce yorumladıGüzel bir hizmet hemşire hanımlara ve Dermanbaba 'ya güzel hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|