SON DAKİKA
Diyarbakır Tanıtım Günleri 2-5 Ocak’ta…
Erenkara “İyilerden Söz Aldıysanız, Gönlünüzü…
Diyarbakır'ın en büyüğü olacak, 550…
Tanrıverdi:Kayıt dışılık ile mücadele edilme
ATLARLA PSİKOLOJİK TERAPİBünyesinde ağır ruhsal bozukluğu olan bireylerin tedavi gördüğü Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi, psikolojik tedavi görenlere geniş bir yelpazede, “alışılmadık” terapi yöntemler uyguluyor. Etkinlikler şeklinde düzenlenen terapilerin amacı ise, tedavi görenlerin toplumla yaşama becerilerini arttırmak.
Ulusal Ruh Sağlığı Programı kapsamında 2011 yılında Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM), ağır psikotik bozukluk ve duygu durum bozukluğu yaşanan hastaların terapisinde, tiyatro, boyama, kara kalem ve resim, müzik, piknik, hayvan barınağı ziyaret, halı saha maçları, mesleki eğitim kursu, meslek sahibi edinme, KPSS kursu ve atla terapi gibi Türkiye’de sınırlı sayıdaki hastanede uygulanan toplum için pek alışık olunmayan yöntemler kullanılıyor.
Diyarbakır’da sadece Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde faaliyet yürüten TRSM’de tedavi gören 498 kayıtlı hasta bulunuyor. HASTALAR ATLA TERAPİ MERKEZİNE GÖTÜRÜLDÜ Hastalar yönelik periyodik etkinlikler kapsamında, hastalar terapi için Diyarbakır-Mardin Karayolu üzerinde bulunan Türkiye Jokey Kulübü Hipodromu’nda bulunan (Hippoterapi) Atla Terapi Merkezi’nde götürüldü. Hastaların sosyal beceriler kazanmasını sağlamak amacıyla, grup aktivitesi olarak düzenlenen etkinlikte, hastaların, atlarla temas kurarak, egzersiz yaptı. Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Sedat Özkul ve hastane yöneticilerinin katıldığı etkinlik yaklaşık 3 saat sürdü. HASTANE TEMELLİ MODELDEN TOPLUM TEMELLİ MODELE Uygulanan terapi yönteminin amacı hakkında bilgi veren Başhekim Op. Dr. Sedat Özkul, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin hastanelerinin bünyesinde Ulusal Ruh Sağlığı Programı kapsamında kurulduğunu belirterek, Ulusal Ruh Sağlı Programı’nın hedefini, “ağır ruhsal bozukluğu olan bireyler için hastane temelli uygulamalardan toplum temelli ruh sağlığı hizmetleri modeline geçilmesi” olarak açıkladı. HEDEF HASTALARIN YAŞAMA BECERİLERİNİ ARTTIRMAK Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin Ulusal Ruh Sağlığı Programı kapsamında yaygınlaştırma çalışmalarının devam ettirildiğini kaydeden Başhekim Özkul, Toplum Ruh Sağlı Merkezi’nin amacını şu ifadelerle anlattı: “Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, bölgedeki ağır ruhsal bozukluğu olan hastaların, şizofreni ve benzeri psikotik bozukluklar ile duygu durum bozuklukları olan hastaların ve ailelerin bilgilendirildiği, hastaların ayakta tedavisinin yapıldığı ve takip edildiği rehabilitasyon, psikoeğitim, iş-uğraş terapisi, grup ve bireysel terapi gibi yöntemler kullanılarak hastanın toplum içinde yaşama becerilerinin artırılmasını hedefleyen, psikiyatri klinikleriyle ilişkili çalışan birimlerdir.” Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde 498 kayıtlı hastanın tedavi gördüğünü aktaran Özkul, merkez bünyesinde, iş uğraşı, ahşap boyama, kara kalem ve resim ve müzik atölyeleri, piknik, hayvan barınağı ziyaret, halı saha etkinlikleri, mesleki eğitim kursları, meslek sahibi edinme, KPSS kursu, tiyatro, müzik dinletisi gibi etkinlikler yapıldığını belirten Özkul, uygulanan yöntemlerin pozitif etkileri olduğunu kaydetti.
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|