SON DAKİKA
![]() ![]() ![]() ![]() “İş Kadınları Meclisi ile çözüme ortağız’’Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) 16 .İmalatçılar grubu Yeşil liste adayı İş Kadını Nevin il, adaylığını açıklayarak basına yazılı mesajı yayımladı.TOBB’un aldığı kararla ve 2017 Ekim ayında yapılması gereken Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri 14.04.2018 de gerçekleşecek.![]()
Bu sürede oluşturlan BİRLİKTE DİYARBAKIRIZ, BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ Platformu YEŞİL Liste olarak çalışmalarına büyük heyecan ve disiplinle devam ediyor. Yine bu sürede platformun projelerinden biri olan İş Kadınları Meclisi de kamuoyunda ilgiyle karşılandı. Ancak kafalarda oluşan soruları da cevaplamak gerek. Diyarbakır’da kadın istihdamını ve girişimciliğini geliştirmek için kurulan kadın dernekleri var. TOBB Kadın girişimciler kurulu da kadın girişimcileri bir araya getiriyor. Ama diğer işveren örgütlerinde, sivil toplum kuruluşlarında ve Ticaret ve Sanayi Odası gibi kuruluşlarda kadınlar neredeyse yok denecek kadar az. Kadınların girişimciliği geliştirmek ve istihdamı artırmak için farklı kuruluşlar ve kadın dernekleri çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmalar bir araya getirilmediği için etkileri zayıf ve parçalı oluyor. Kadınların ekonomik alana katılımı için çalışan yapıların, kişilerin çalışmalarını birleştirmesi daha iyi sonuçlar yaratabilir.
Aynı zamanda kadın derneklerinin yaşadıkları bütçe sorunları Odalar gibi kurumlar ile ortaklaşmaları ile de aşılabilir. Kadın meclisi bu işbirliğini ve kadınlara yönelik ilde yürütülen çalışmaların birlikteliğini, etkileşimini sağlayacak bir yapı. Tüm çalışmaların kadın meclisinden çıkması düşünülmüyor elbette. Her yapının kendi özgün çalışmaları var. Ama bir araya gelmeleri, çalışmalarını güçlendirmeleri ve daha iyi sonuçlar elde etmelerini sağlayacak bir alan oluşturulması lazım. Kadınların ekonomiye katılımı, görünürlüğü ve ekonomik alanda temsiliyetinin sağlanmasında kadın girişimcilerin çalışmaları oldukça önemli.Sosyal projeler geliştirmeleri, kadınları bir araya getirmeleri kadınları güçlendiren çalışmalar... Ancak ekonominin farklı alanlarında çalışan kadınlar, kadın uzmanlar, akademisyenler de var. Kadınların farklı iş kollarındaki bu tür deneyimlerini de bir araya getirmek hedefimiz. Yani kadın meclisine kadın girişimcilerin yanında farklı alanlardan kadın akademisyenlerin, uzmanların katılımı da sağlanacak. Çalışan ve girişimci kadınların birlikte etkileşim içinde olması ve ortak çalışmalar yürütmesini önceleyeceğiz. Oda seçimlerinde kadınların yönetim ve meclis gibi organlara katılımını hedefliyoruz. Ancak salt yönetim kademelerinde yer almak kadınların yaşadıkları görünürlük ve temsiliyet sorunlarının çözümünü tek başına sağlamıyor.
![]() Kadınların yerelde yaşadıkları deneyimleri paylaşabilecekleri, birbirlerine güç verebilecekleri bir meclis ile ortak çözümler üretilebileceğini öngörüyoruz. Kadın meclisi, Ticaret ve Sanayi Odası meclisi gibi; Odanın yönetim organlarından biri değil. Odanın kadın çalışmalarını güçlendirecek, aynı zamanda yereldeki diğer yapıların da kadın çalışmalarına destek sunacağı bir yapı. Oda nasıl sivil insiyatifler ile farklı alanlarda ortak çalışmalar yapıyorsa, kadın meclisi ile de kadınların ekonomik alana katılımı ile ilgili ortak çalışmalar yapacak. Kadın istihdamı ve girişimciliği için bir bütçe oluşturması ve kadın meclisi üzerinden bu alanda çalışmalar yapmasını planlıyoruz. Kadın meclisi ekonominin farklı alanlarında yetkinlikleri olan kadınların bir araya geleceği bir yapı. Herkese açık olması ve kadın kurumları, kadınlar arasında etkileşimi ve güçlenmeyi esas alması en temel prensipleri olacak. Meclis kendi bünyesinde bir sekretarya oluşturacak. Sekretaryanın görevi meclis gündemlerini hazırlamak, yapılan çalışmaları derlemek ve toplantılarını her ay düzenli bir şekilde yapmak. Kadın meclisi fikri oda seçimleri ile gelişti.
![]() Oda yönetim organlarında kadın temsiliyetini arttırmak için yola çıktık. Aynı zamanda uzun yıllardır Diyarbakır’da kadınların ekonomik alanda görünürlüğünü sağlamak için çalışma yapıyoruz ve bunun zorluklarını da yaşıyoruz. Ticaret ve Sanayi odası gibi kurumlarda temsiliyeti geliştirmek istiyoruz. Ancak bu temsiliyeti geliştirirken kadınların görünürlüğü ve temsiliyetini sağlamak için özgün çalışmalar da yapmak istiyoruz. Kadın meclisi bu nedenle tercih ettiğimiz bir yapı. Kesinlikle diğer kadın örgütlerine alternatif ve yaptıkları değerli çalışmaları görmeyen bir noktada değil. Aksine bir araya gelmesini, etkileşimi ve birlikte görünürlüğü, güçlenmeyi sağlayan bir yapı olduğunu düşünüyoruz. farklı sektörlerden aktif kadın girişimcilerin yer aldığı İş kadınları Meclisi, oda yönetimi, Meclisi ve her bir meslek grubunun çalışmasında etkin olarak aylık toplantılara katılacak. Ayrıca İş kadınları Meclisi yerel ve kamu İle her ay düzenli olarak toplantılar düzenleyerek, girişimci kadın sorunları ve ekonomiye dair politikaların üretilip geliştirilmesinde çözüm ortağı olacaktır. Tüm kadınları da ekonomik alandaki sorunlarımızı, deneyimlerimizi paylaşmak ve ortak çalışmalar yapmak üzere davet ediyoruz.
İLGİLİ HABERLER
|