SON DAKİKA
Dermanbaba’nın sosyal medyadaki çağrısına cevap…
Yeniden Refah Partisi Diyarbakır İl…
Diyarbakır Yazarlar ve Şairler Derneği’nden…
Kadir Canpolat'tan CHP'li Milletvekillerinin Bakan…
Şişli Belediyesi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden Örnek ProjeŞişli Belediyesi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen “Esentepe Gazeteciler Mahallesi Projesi” kapsamında, ünlü gazeteci ve yazarların evlerine plaket asılacak. Proje kapsamında hazırlanacak kitap ise basın tarihine önemli bir kaynak olacak.Şişli Belediyesi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından yürütülen “Esentepe Gazeteciler Mahallesi Projesi” kapsamında ünlü gazeteci ve yazarların yaşadığı evler belirlenerek bu yapılara birer plaket konulacak. Proje kapsamında Gazeteciler Mahallesi'nde yaşayan gazetecilerin yaşamlarını konu alan bir de kitap hazırlanacak.
Projeyle ilgili gazeteci yazar Hıfzı Topuz'u ziyaret eden TGC Başkanı Orhan Erinç, Başkan Vekili Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Atay, Yönetim Kurulu Üyesi Celal Toprak, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile danışmanları hazırlanacak levha örneklerini ve projenin detaylarını görüştü.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, projenin hayata geçirilecek olmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Sizler önemli birer değersiniz. Biz de arzu ettik ki, bu değerler, burada kim oturuyor bilinsin. Bir örnek tabela arkadaşlarımız hazırladılar. Başka örneklerde hazırlayacağız. Kitap çalışmasıyla ilgili de Remzi Kitabevi ile ortak çalışmamızı yürüteceğiz. Biz elimizden gelen bütün desteği sunacağız" dedi. Sarıgül, daha sonra belediye yetkilileri tarafından hazırlanan örneği sundu.
"Tarihi Örnek bir Mahalle"
Gazeteci yazar Hıfzı Topuz projeyle ilgili şöyle konuştu: "Bu mahalleye biz 1958 yılında taşındık. Buraya taşındığımızda 230 gazeteciydik. Şimdi 3 kişi kaldık: Ben, Hasan Yılmaer ve Necati Zincirkıran. İlk başlarda mahalleyi yapanlar arasında, Refik Halit, Cevat Fehmi, Fikret Adil, Burhan Arpat, Recep Bilginer, Ali İhsan Göğüş, Kadri Kayabal, Nimet Üyken, İhsan Ada, Cemil Cahit, Ömer Sami Coşar, Emin Karaca, Rahmi Karaca, Sadun Tanju, Sami Tiryakioğlu, Halit Kıvanç, Yaşar Nabi vardı. 230 isim saymakla bitmez. Bu proje kapsamında bir de kitap çıkarmayı düşündük. Kitapta bu mahallede yaşayanların anıları yer alabilir. Burası tarihi örnek bir mahalle olabilir. Dünyanın önemli şehirlerinden birine gittiğiniz zaman tarih tabelalarda okunur. Londra'da, Paris'te bir yazarın ya da gazetecinin oturduğu masayı ya da yaşadığı evi konulan levhalarda görebilirsiniz. Biz de bu yok. Bu mahallede 1958'den beri oturduğum için bu tarihe önem verilsin istiyorum”.
Orhan Erinç, Esentepe Gazeteciler Mahallesi'nin İstanbul'un gazetecilik tarihi açısından önemli bir bölge olduğunu vurguladı. Başkan Erinç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Esentepe Gazeteciler Mahallesi, yerleşim yeri olarak 1800'lerin son çeyreği ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında gazetecilerin yaptırdığı bir mahalle ve gazetecilerin kurduğu ilk kooperatif. Burada çok ünlü gazeteciler yaşadı. Hıfzı Topuz burada yaşayan gazetecilerin evlerine plaket konulmasını istemişti. TGC olarak bu konuyu Şişli Belediyesi'yle görüştük ve bir proje çalışması başlattık. Burada yaşayan gazetecilerin anılarından ve mesleki başarılarından oluşan bir de kitap hazırlanacak. O kitap da tabii basın tarihi açısından çok önemli bir kaynak olacak. Burada oturan ustalarımızdan hayatta olanlar var. Onların verecekleri bilgiler ve TGC albümleri gibi kaynaklardan alınan bilgilerle bu kitap çalışması yapılacak”.
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|